Πίνακας Εκδηλώσεων

Μαρ
9
Πα
Ο Έρως στο μεταπολεμικό Ρεμπέτικο @ Cabaret Voltaire
Μαρ 9 @ 22:30

Μουσική παράσταση Δημήτρης Μητσοτάκης & Ρε Καντίνι
“Ο Έρως στο μεταπολεμικό Ρεμπέτικο”

“Τόσο έδειραν τα πάθη τους ανθρώπους των ρεμπέτικων τραγουδιών ώστε απώλεσαν το δικαίωμα να εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Ουσιαστικώς τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι ερωτικές επιστολές”, λέει ο Ηλίας Πετρόπουλος. “Οι ερωτευμένοι χρησιμοποιούν ολόχρυσα λόγια, λόγια πού καίνε, αν και η αγάπη νιώθεται και δεν την αποδεικνύουν. Οι ερωτευμένοι εκφράζονται με υπερβολές γιατί διαβιούν εν υπερβολαίς. Όσο κι αν ο άνθρωπος έχει βουνό την καρδιά αδυνατεί να αγαπήσει πολλές φορές στη ζωή του. Ο έρως είναι ένας γλυκόπικρος εφιάλτης. Τέτοιους έρωτες ψάλλουν τ’ αδέρφια μου, οι έσχατοι ρεμπέτες”.

Τουλάχιστον τα μισά ρεμπέτικα έχουν τον έρωτα ως θέμα τους.
Η μεταπολεμική περίοδος του ρεμπέτικου τραγουδιού από το 1946 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έχει να μας επιδείξει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια ερωτικής θεματολογίας είτε πρόκειται για τραγούδια ένωσης είτε για τραγούδια χωρισμού.

Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης και οι «Ρε Καντίνι» παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με κείμενα και τραγούδια. Μια νέα μουσική παράσταση – αναφορά στις πρώτες, αυθεντικές εκτελέσεις μεταπολεμικών ρεμπέτικων τραγουδιών των Μητσάκη, Χιώτη, Βαμβακάρη, Χατζηχρήστου, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Παπαϊωάννου κ.α. Κείμενα του Δημήτρη Μητσοτάκη αλλά και γνωστών συγγραφέων, λογοτεχνών, μουσικών, λαογράφων και δημοσιογράφων συνοδεύουν τα τραγούδια τοποθετώντας έτσι το ιστορικό πλαίσιο και κοινωνικό περίγραμμα της εποχής που παρουσιάζεται σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 2.5 ωρών.

Δημήτρης Μητσοτάκης: κιθάρα, τραγούδι
Μαρώ Τσουράπα: τραγούδι
Nίκος Στρουγκώφ: μπουζούκι

Μαρ
24
Σα
Οι Burgundy Grapes @ Cabaret Voltaire
Μαρ 24 @ 21:30

Μετά από την πρόσφατη κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ “Short Stories, Lasting Shadows”, από την Inner Ear, οι Burgundy Grapes επιστρέφουν για μία εμφάνιση, ως τρίο, στο Cabaret Voltaire, το Σάββατο, 24 Μαρτίου.

Με πυρήνα τους τον Γιώργο Κολυβά και τον Αλέξανδρο Μιαούλη, το instrumental σχήμα δημιουργεί μοναδικά ηχοτοπία, ως αποτέλεσμα ενδοσκόπησης παρά επιτηδευμένης συμπόρευσης με την επικαιρότητα.

Συνδυάζοντας λυρισμό με στοιχεία του κλασικού μινιμαλισμού και ψυχεδελικές, κινηματογραφικές αναφορές, αφήνουν με κάθε κυκλοφορία τους το προσωπικό αποτύπωμά τους στον ωκεανό της μουσικής.

Το “Short Stories, Lasting Shadows” ηχογραφήθηκε κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια σε διάφορα γεωγραφικά σημεία και σε αυτό συμμετείχαν, πέρα από το βασικό συνθετικό ντουέτο, παλιοί και αξιόλογοι συνεργάτες του, όπως ο Γιώργος Τσιατσούλης – ακορντεόν – organ, ο Σταύρος Παργινός – τσέλο, ο Νίκος Βελιώτης – τσέλο, ο Φώτης Σιώτας – βιόλα, ο Γιώργος Κατσάνος – harmonium, αλλά και νέοι, όπως ο Θοδωρής Ρέλλος – βαρύτονο σαξόφωνο και ο Διονύσης Μακρής – κοντραμπάσο.

Το αποτέλεσμα, στοχαστικό και συναρπαστικό, έχει τη μελωδία ως αναπόσπαστο στοιχείο του, ενώ φωτεινές στιγμές ελπίδας ταξιδεύουν τον ακροατή πέρα από προβληματισμούς του παρελθόντος και του σήμερα, δίνοντας στο μέλλον μια λιγότερο απειλητική διάσταση.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις τους, που παρέμεναν στο συρτάρι δέκα και πλέον χρόνια, ηχούν ως το είδος της μουσικής που αργότερα περιγράφηκε διεθνώς ως «acid folk».

Ο πρώτος ομώνυμος δίσκος (2005, Outlandish Recordings), μια σπιτική ηχογράφηση και παραγωγή, όπως όλες οι κυκλοφορίες της μπάντας μέχρι στιγμής, απέσπασε κολακευτικά σχόλια τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Το 2009 ακολούθησε το EP “Lagero” (Triple Bath), μια πιο λιτή και «ανέμελη» δουλειά, περιέχοντας τέσσερα γοητευτικά κομμάτια.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε από την Inner Ear το δεύτερο album τους με τίτλο “Man In The Lighthouse”.

Από τις περιορισμένες live εμφανίσεις των Burgundy Grapes ξεχωρίζουν η συμμετοχή τους στο Lost In Thyme Festival, δίπλα σε ονόματα όπως η Julia Kent, η Baby Dee και ο Fabrizio Modonese Palumbo, αλλά και η εμφάνισή τους ως support των Walkabouts στην τελευταία συναυλία τους στην Ελλάδα, μια επιλογή του ίδιου του Chris Eckman.

Σχετικά links:

http://www.burgundygrapes.com/

https://www.facebook.com/burgundygrapes/

Youtube playlist https://www.youtube.com/playlist…

Σας περιμένουμε να τους απολαύσουμε μαζί σε μια μοναδική μουσική εμφάνιση!

Μαΐ
3
Πε
Ο Κώστας Λεμονίδης και οι Lemon Pies @ Cabaret Voltaire
Μαΐ 3 @ 21:30 – Μαΐ 4 @ 02:00

Την Πέμπτη 3 Μαΐου, ο Κώστας Λεμονίδης και οι Lemon Pies θα ανέβουν στη σκηνή του Cabaret Voltaire για μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση soft rock διάθεσης και δυναμισμού!

Στο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει, ακούγονται τραγούδια από το νέο album “Πάραλος”, αλλά και προηγούμενες δουλειές, ενώ σημαντικό μέρος καταλαμβάνουν διασκευές από τραγούδια καλλιτεχνών όπως οι Beatles, η P.J. Harvey, οι Fleetwood Mac, ο Βαγγέλης Γερμανός και άλλοι.

Οι Lemon Pies είναι:

η Ρουμπίνη Ανδρεάκου (μπάσο),
η Δήμητρα Αποστόλου (πλήκτρα & artwork),
ο Χρήστος Ζελελίδης (τύμπανα)
και η Δέσποινα Ράπτη (φωνητικά).

Σας περιμένουμε για ζουμερές απολαύσεις!